Mikä on älykoti, mistä puhutaan nykypäivänä?

Mikä on älykoti, mistä puhutaan nykypäivänä?

Mikä on älykoti?

Löysit tälle sivulle mahdollisesti, koska mietit joitain seuraavista termeistä; Älykoti, kotiautomaatio, smart home, älykäskoti.
Tässä on sinulle koottuna yleisimmät termit ja määritelmät siten, että kuka tahansa ymmärtää mistä nykyään puhutaan. 

Älykoti on termi, jota käytetään kuvaamaan kotia, jossa on useita laitteita ja järjestelmiä, jotka kommunikoivat keskenään ja voidaan ohjata etänä.

Älykodin tavoitteena on tehdä elämästämme helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa. Älykoteja on rakennettu jo vuosia, mutta teknologian kehittyessä myös tuotteet kehittyvät.
Muistatko itse koska kuulit liiketunnistimista?


Sonoff laitteilla varustettu koti

Älykodin määritelmä

Älykoti koostuu erilaisista laitteista, kuten valaistuksesta, lämmityksestä, turvajärjestelmistä ja kodinkoneista, jotka ovat yhdistetty toisiinsa internetin kautta pääsääntöisesti. Näitä laitteita voidaan ohjata älypuhelimella, tabletilla, puheella, liikkeellä ja tietokoneella. Kuulostaa kivalta eikö? Sitä se onkin. Älykoti monesti alkaa ensimmäisestä valosta, jonka huomaat oikeasti tuovan iloa.

Pohjoismainen perhe viettää aikaa olohuoneessa, jossa älylaitteita

Älykodin hyödyt

Älykoti tarjoaa monia etuja. Se voi parantaa kodin turvallisuutta, säästää energiaa ja tehdä arjesta mukavampaa. Esimerkiksi, voit ohjata valaistusta niin, että se syttyy automaattisesti kun tulet kotiin. Tai voit asettaa lämmityksen päälle ennen kuin saavut kotiin töistä. Eikö tämä vielä vakuuttanut sinua? Muista, että älykoti on nykypäivän trendi. Asuntosi arvo kohoaa myös tämän myötä, koska tulevaisuudessa kodinostaja (Milleniaali) haluaa kodin, jossa nämä ovat jo huomioitu. Entä oletko kuullut pörssisähköstä? Tai pörssisähkön ohjauksesta?Ajasta laitteesi toimimaan pörssisähkön mukaan, jolloin pystyt säästämään useita satoja euroja vuodessa!
Mikä parasta, älykotilaitteet ovat myös modernisti muotoiltuja, joka saa asuntosi näyttämäänkin modernilta.

Nainen esittelee älykodin hyödyt

Älykodin teknologia

Älykodin teknologia perustuu useisiin erilaisiin tekniikoihin. Yksi yleisimmistä on IoT (Internet of Things), joka mahdollistaa laitteiden yhdistämisen internetiin. Toinen tärkeä tekniikka tulevaisuudessa on tekoäly (AI), joka mahdollistaa laitteiden oppimisen ja ennakoivan toiminnan. Kyseessä nyt ei ole, että kotisi syö sinut. Enemmänkin ajatus siitä, että kotisi osaa toimia sinun kanssasi paremmin.

IoT ajatus kuvitteellisena kuvana

Älykodin tulevaisuus

Älykodin tulevaisuus näyttää lupaavalta. Teknologian kehittyessä älykodista tulee yhä älykkäämpi ja intuitiivisempi. Voimme odottaa näkevämme enemmän älykkäitä laitteita ja järjestelmiä, jotka tekevät elämästämme helpompaa ja mukavampaa. Tässä on hyviä esimerkkejä, mitä kaikkea voimme odottaa:

Automaattiset ilmoitukset: Älykoti pystyy lähettämään automaattisia ilmoituksia, kuten jos lapsesi ovat pelanneet liian kauan (Ruutuaika)

Sääennusteiden hyödyntäminen: Älykoti osaa ennakoida sääasemien tietoja ja ilmoittaa, jos unohdit ikkunan auki. 

Moderni koti älylaitteiden keskellä

Tietoisuus: Tulevaisuudessa kotisi saattaa tietää missä olet ja mitä teet. Esimerkiksi päätit lähteä työpäivän jälkeen kuntosalille, niin kotisi pystyy lähettämään viestin "Haluaisitko, että lämmitän saunan sinulle?". 

Energianhallinta: Korkea sähkönhinta ja muuttuva pörssisähkö tekevät älykkään kodin energianhallintalaitteista suhteellisesti edullisempia, koska potentiaalisten kustannussäästöjen suuruus kasvaa samassa suhteessa.

Demografiset tekijät: Oletko koskaan lukenut, että ihmiset elävät pidempään ja saavat vähemmän lapsia? Tämä tuntuu olevan kokoajan lehdessä esillä. Koska kansa ikääntyy, niin älylaitteita tarvitaan enemmän hoitajapulan takia. Tällä saadaan automatisoitua monia töitä, joita hoitajat joutuvat vielä manuaalisesti tekemään.

Uudenaikainen perhe, missä 2 miestä ja 3 lasta ovat onnellisia keskenään

Takaisin blogiin